NIJMEGEN MUSEUMSTAD

Verleden en heden lopen naadloos in elkaar over in Nijmegen. Dat is ook te merken aan het museumaanbod van onze stad. Natuurlijk ontbreken de Romeinse wortels van Nijmegen daarin niet, maar er is ook plaats voor onder andere de geschiedenis van de kennis van de natuur. De diverse musea in Nijmegen zijn allen de moeite van een bezoek waard. Daarnaast liggen in de directe omgeving nog vele andere bijzondere musea, die de klok even stilzetten of u meenemen naar een andere cultuur of een andere tijd.

 

 • Museum het Valkhof

  In Museum Het Valkhof vindt u onder één dak een topcollectie Romeinse archeologie, maar ook moderne en oude kunst. De grote collectie archeologie vertelt de bezoeker over het Romeinse leger en over het leven van alledag toen Nijmegen de grootste Romeinse stad van Nederland was. Liefhebbers van oude kunst vinden op hun pad een mooie verzameling oude kunst: schilderijen, prenten, beeldhouwwerk en zilver. Verrassend is de collectie moderne kunst. U ziet grote, kleurrijke schilderijen behorend tot de Pop Art uit de jaren ’60 van de vorige eeuw.
 • muZIEum

  Hoe is het om blind of slechtziend te zijn? Daar kun je over lezen of een ervaringsdeskundige kan je erover vertellen, maar in het muZIEum ervaar je het vooral zelf. Ga mee op pad in een wereld waar horen, ruiken, voelen en proeven opeens een veel grotere rol spelen dan je gewend bent.
  024 - 200 10 50
   www.muzieum.nl
   Ziekerstraat 6B, 6511 LH Nijmegen

   


 • Liberation Route

  De Liberation Route volgt het pad van geallieerden tijdens de bevrijding van Europa. De regio Arnhem Nijmegen speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol op het wereldtoneel. Tijdens Operation Market Garden in september 1944 vond hier één van de grootste luchtlandingsoperaties uit de geschiedenis plaats. De Liberation Route laat u beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde rondom Arnhem en Nijmegen. Op 23 locaties in de wijde omgeving liggen gemarkeerde veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren ’44-’45. De verhalen van die plekken kunt u beluisteren via 0900 54 23 728 of gratis downloaden vanaf www.liberationroute.com.

 • Afrika Museum

  Dit prachtige museum biedt een aantrekkelijke combinatie van enerzijds een binnenmuseum met een fraaie collectie en anderzijds een buitenmuseum met een sterk educatief en recreatief karakter. Het Afrika Museum wil met inspirerende presentaties en speciale activiteiten de bezoekers laten kennismaken met de rijkdom van Afrikaanse culturen.
   024 – 684 72 72
   www.afrikamuseum.nl
  Afstand vanaf Sanadome: 7,5 kilometer

 • Museumpark Orientalis

  Museumpark Orientalis biedt een moderne kijk op de drie religies die bepalend zijn geweest voor de identiteit van hedendaags Europa: jodendom, christendom en islam. Orientalis laat zien dat er meer is dan het bekende spanningsveld tussen deze drie: hun gemeenschappelijke oorsprong, de gedeelde geschiedenis, verwante tradities, verhalen en rituelen. Museumpark Orientalis richt zich op de grote vragen van dit moment, prikkelt en inspireert. Jong en oud genieten hier van de natuur, unieke architectuur en van gastvrije restaurants.
   024 – 382 31 10
   www.museumparkorientalis.nl
  Afstand vanaf Sanadome: 5,9 kilometer

   

 • Nationaal Bevrijdingsmuseum

  In het museum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de Bevrijding en zie je de wederopbouw van Nederland en Europa. Door middel van geuren, interactieve presentaties, diorama’s, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze verbeeld. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten.
   024-3974404
   www.bevrijdingsmuseum.nl
  Afstand vanaf Sanadome: 10,8 kilometer

 • Nationaal Fietsmuseum Velorama

  Het Nationaal Fietsmuseum Velorama herbergt een collectie van zo’n tweehonderdvijftig verschillende fietsen. Van de allereerste loopfiets tot de aërodynamische ligfiets. Velorama biedt haar bezoekers ook nog een kostbare verzameling accecoires, zoals kaarslantaarns, belastingplaatjes en emaillen reclameborden. Geen enkel onderdeel van de ontwikkwling van de fiets is overgeslagen. Velorama is gevestigd in een historisch pand waarin ook een deel van de oude Stratenmakerstoren is te zien.
   024 – 322 58 51 
   www.velorama.nl
  Afstand vanaf Sanadome: 6,2 kilometer

 • Natuurmuseum Nijmegen

  Het Natuurmuseum Nijmegen is een regiomuseum en brengt met permanente tentoonstellingen ‘Het Rijk te Kijk’ de geologische geschiedenis van het landschap in en om Nijmegen in beeld. Daarnaast wil het museum door middel van de natuur bij een groot publiek aanwakkeren.
   024 – 329 70 70
   www.natuurmuseum.nl
  Afstand vanaf Sanadome: 5,3 kilometer 

 • Amusementspark Tivoli

  Amusementspark Tivoli is ’t leukste pretpark voor kids vanaf 2 jaar in Berg en Dal (bij Nijmegen) en heeft meer dan 25 super leuke attracties waar kinderen niet op uitgekeken raken! Het park is veilig, kindvriendelijk, overzichtelijk én betaalbaar zonder al te lange wachttijden! Kom en geniet van o.a. de achtbaan, botsboten, luchtkussen, zweefmolen, trampolines, botsauto’s, draaimolen, treintjes, buggy’s, binnenspeeltuin en nog veel meer…
   024-6844444
   www.parktivoli.nl