Sanadome & Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen; onlosmakelijk met elkaar verbonden

Sanadome bezit al sinds 2006 het Europese Ecolabel. MVO maakt al tien jaar onderdeel uit van de bedrijfsstrategie. Sanadome ontving op 6 juli het duurzame estafettestokje via Power2Nijmegen & Green Capital Challenge. Bekijk hier wat Sanadome​ doet aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen:

Pater Kimman van Aqua Viva heeft het stokje overgedragen aan Sanadome. Sanadome zet zich in voor de vitaliteit van mensen door een geheel van beweging, voeding en ontspanning met professionele begeleiding. Met de Foundation wil Sanadome de jeugd kennis laten maken met gezond eten en een gezond leven. Sanadome is de eerste houder van het estafettestokje tijdens de themamaand Zorg en Bewegen van Green Capital Challenges. Sanadome is de 49ste houder van het estafettestokje!

 1. 1
  Europees Ecolabel certificaat

  Sanadome Hotel & Spa neemt actief maatregelen om hernieuwbare energiebronnen te gebruiken, om energie en water te besparen en om de hoeveelheid afval te beperken om het plaatselijke milieu te verbeteren.

  SMK (Stichting Milieukeur) heeft het Europees Ecolabel aan Sanadome Hotel & Spa uitgereikt. Sanadome is een voorloper op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en is trots dat het is gecertificeerd met het Europees Ecolabel.

 2. 2
  Sanadome gebruikt 100% groene stroom

  Dit betekent dat onze elektriciteit wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen.

 3. 3
  Onze elektriciteit wordt opgewekt door een eigen warmtekrachtkoppeling (WKK)

  Dit betekent het gelijktijdig opwekken van warmte en kracht. De kracht is afkomstig van een verbrandingsmotor of gasturbine en wordt meestal aangewend om een generator aan te drijven die op zijn beurt elektriciteit opwekt. De warmte die daarbij vrijkomt gaat niet verloren maar wordt lokaal nuttig gebruikt voor bijvoorbeeld productie van warm water, stoom of hete lucht.

 4. 4
  (Drink)water uit eigen bronnen

  Wij maken gebruik van (drink)water uit eigen bronnen, waarvoor er geen inkoop en dus geen transport van flessen water plaats vindt (minder CO2-uitstoot) en geen verpakkingsmateriaal nodig is.

 5. 5
  Alle kranen in het hotel zijn voorzien van waterbesparingstechnieken

  In het gebouw zijn alle kranen voorzien van waterbesparingstechnieken; zo gaan we nog spaarzamer om met ons water uit eigen bronnen.

 6. 6
  Het buitenbad wordt ’s nachts afgesloten met een isolerende deken

  Na sluitingstijd van de Thermen wordt het groot Thermaal buitenbad voorzien van een lamellen deken waardoor het water niet verdampt en warmte wordt vastgehouden.

 7. 7
  Hotelgast schakelt energievoorziening in met hotelpas

  De energievoorziening op de hotelkamers wordt alleen ingeschakelt wanneer de gast met zijn hotelpas de energievoorziening activeert. Bij het verlaten van de kamer schakelt de elektronica automatisch weer uit.

 8. 8
  Alleen ambiance spaar- en ledlampen

  Bijna alle verlichting in Sanadome bestaat ambiance spaar- & ledlampen.

 9. 9
  Minibar met energieklasse A++

  Bijzonder is de minibar (energie klasse A++) die door zijn automatische temperatuurregeling ’s avonds en ’s nachts geen stroom verbruikt terwijl de koeling op peil blijft.

 10. 10
  Afvalscheiding in het hotel

  Op alle hotelkamers en in de keuken wordt de afval gescheiden op  papier, glas, gft en restafval zoals bijvoorbeeld plastic. Al onze afvalproducten worden op een verantwoorde manier door ons verwerkt.

 11. 11
  Nijmeegs Energie Convenant 2.0 (NEC 2.0)

  Het Nijmeegs Energie Convenant is een bestaand samenwerkingsverband tussen diverse grote Nijmeegse bedrijven en instellingen. Het convenant is in 2008 opgericht met als doel om in 3 jaar tijd 10% CO2 te reduceren. Die doelstelling is behaald. In totaal hebben de deelnemers aan het convenant 905 duizend ton CO2 gereduceerd. In 2012 heben de deelnemers aan het convenant besloten om ook na het behalen van de doelstelling samen verder te gaan onder de naam NEC 2.0.  De focus ligt hierbij vooral op kennisuitwisseling en samenwerking op het gebied van energiebesparing en duurzaam ondernemen.
  Sanadome heeft over het afgelopen 2 jaar een besparing gerealiseerd van 16%, wat neerkomt op 372 ton minder CO2. Hier zijn we uiteraard trots op!
  U kunt hier meer over lezen op: http://power2nijmegen.com/?page_id=1276#sthash.XpfIN369.dpuf

 12. 12
  Stadsbijen – Honing uit eigen tuin

  Stadsbijen is een uniek project, dat zorg voor mensen combineert met zorg voor bijen. Geïnspireerd door het Deense project Bybi heeft het GNMF samen met IrisZorg en Ingrid Kerkvliet het project ontwikkeld. Cliënten van IrisZorg bouwen en onderhouden wekelijks de bijenkasten. Ook bij Sanadome staan nu bijenkasten. Onze chefs uit de keuken kunnen zo werken met honing uit eigen tuin.

 13. 13
  Wastewatchers

  Food waste is een inefficiëntievraagstuk. Een inefficiëntie dat stiekem flink in de kosten kan lopen. Met een frisse kijk, waarbij de focus compleet gelegd op quick wins, werkt Sanadome samen met het project Wastewatchers om voedselverspilling te reduceren. 
  U kunt hier meer over lezen op: http://www.thomasluttikhold.nl/

 14. 14
  Reumafonds

  Er zijn bijna 2 miljoen mensen met reuma in Nederland. Het Reumafonds komt voor hun belangen op bij politiek en zorg en financiert belangrijk onderzoek naar oplossingen voor reuma. Het fonds geeft ook voorlichting over de verschillende vormen van reuma én geven bekendheid aan de impact van reuma op het leven van heel veel mensen. Sanadome steunt het Reumafonds.
  U kunt hier meer over lezen op: http://www.reumafonds.nl/

 15.  

   


Sanadome & klimaat

Wij hebben ons  aangesloten bij de Nederlandse Klimaatcoalitie. De Nederlandse Klimaatcoalitie is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, MVO Nederland, Klimaatverbond Nederland en Natuur & Milieu. Zij bouwen een sterke coalitie van overheden, bedrijven, NGO’s en netwerk- en kennisorganisaties. De noodzakelijke ambitie van een klimaatneutrale samenleving, vertaald in concrete acties.

www.klimaatcoalitie.nl

Foto_hotel_nederlandse-klimaat-coalitie_Sanadome

Sanadome is aangesloten bij De Nederlandse Klimaatcoalitie

 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen | erkenningen & prijzen

 • 2010 Scandic Sanadome ontvangt verlenging van het Europees Ecolabel.
 • 2010 winnaar MVO Award, uitgereikt door ‘De Maatschappelijke Meerwaarde’
 • 2009 Sanadome wint, voor het tweede jaar op een rij, de Sustainable Business Award (MVO Award van Scandic Hotels)
 • 2008 Sanadome wint de Sustainable Business Award (MVO Award van Scandic Hotels)
 • 2006 Sanadome behaalt het Europees Ecolabel