Musea

De stad Nijmegen telde, in ongeveer 2000 jaar, vele gedaantes. De ligging aan de rivier de Waal, tussen heuvels en bossen, zorgde voor voortdurende aantrekkingskracht. De Romeinen vestigden er hun legerplaats en Karel de Grote bouwde een paleis op het Valkhof. Nijmegen maakte naam als handelsstad, maar lag tevens regelmatig in de vuurlinie van een oorlog. De laatste keer gebeurde dat in de tweede wereldoorlog, toen een bombardement de Nijmeegse binnenstad verwoeste.

Romeinse Stad & Noviomagus

Na de opstand bouwden de Romeinen een nieuwe legerplaats, oftewel castra, op de Hunerberg. Al snel volgden handelaren, herbergiers en burgers; in de buurt van een legerplaats viel immers altijd wat te verdienen. In lager gelegen gebied ontstond een echt burgelijke nederzetting.

In 104 na Christus verleende keizer Marcus Ulpius Traianus de nederzetting marktrecht. In die tijd ontstond ook de naam Ulpia Noviomagus batavorum oftewel ‘Ulpische Nieuwmarkt in het land der Bataven’. Door de gunstige ligging ontwikkelde Noviomagus zich tot een grote stedelijke nederzetting met ongeveer 5000 inwoners.

Noviomagus

Rond het begin van onze jaartelling woonden de bataven in het land van Maas en Waal. Al in de tijd van Julius Caesar had het oprukkende Romeinse leger op de Nijmeegse Hunerberg een houten legerkamp gebouwd, dat plaats bood aan twee legioenen. Later stichtten de Romeinen op de heuvel aan de Waal, het huidige Valkhof, een nederzetting die Oppidum Batavorum werd genoemd. Tijdens de bataafse opstand van 69 na Christus verwoestten de Bataven deze nederzetting, die een symbool van de groeiende Romeinse macht was geworden.

Nijmegen Museumstad

Verleden en heden lopen naadloos in elkaar over in Nijmegen. Dat is ook te merken aan het museumaanbod van onze stad. Natuurlijk ontbreken de Romeinse wortels van Nijmegen daarin niet, maar er is ook plaats voor onder andere de geschiedins van de kennis van de natuur. In Nijmegen kunt u in verschillende musea terecht, die allen de moeite van een bezoek waard zijn. Daarnaast liggen in de directe omgeving drie bijzondere musea, die de klok even stilzetten of u meenemen naar een andere cultuur of een andere tijd.

Museum Het Valkhof

In Museum Het Valkhof vindt u onder één dak een topcollectie Romeinse archeologie, maar ook moderne en oude kunst. De grote collectie archeologie vertelt de bezoeker over het Romeinse leger en over het leven van alledag toen Nijmegen de grootste Romeinse stad van Nederland was. Liefhebbers van oude kunst vinden op hun pad een mooie verzameling oude kunst: schilderijen, prenten, beeldhouwwerk en zilver. Verrassend is de collectie moderne kunst. U ziet grote, kleurrijke schilderijen behorend tot de Pop Art uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. Tevens worden er tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

Geopend van ma t/m zo van 10.00 – 17.00 uur. .
Entreeprijzen 6 t/m 18 jaar €4,-; vanaf 19 jaar €8,-. Met museumkaart gratis
Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen. Telefoon 024 360 88 05.  www.museumhetvalkhof.nl

MuZIEum

Voel, proef, ruik en beluister het dagelijkse leven, maar dan door de ogen van een blinde persoon. Een unieke belevenis die je de ogen zal openen. Naast het museum in de foyer van de stadsschouwburg is er de donkerbeleving waar je een persoonlijke rondleiding krijgt van een blinde gids in de absolute duisternis.
Het muZIEum is verrassend, prikkelend en spannend.

Adres Keizer Karelplein 32H Nijmegen tel 024-3221681 www.muzieum.nl

 

Afrika Museum

Dit prachtige museum biedt een aantrekkelijke combinatie van enerzijds een binnenmuseum met een fraaie collectie en anderzijds een buitenmuseum met een sterk educatief en recreatief karakter. Het Afrika Museum wil met inspirerende presentaties en speciale activiteiten de bezoekers laten kennismaken met de rijkdom van Afrikaanse culturen.

 

Het Afrika Museum is geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Afrika Museum, Postweg 6 in Berg en Dal Tel. 024 – 684 72 72 www.afrikamuseum.nl

Museumpark Orientalis

Museumpark Orientalis biedt een moderne kijk op de drie religies die bepalend zijn geweest voor de identiteit van hedendaags Europa: jodendom, christendom en islam. Orientalis laat zien dat er meer is dan het bekende spanningsveld tussen deze drie: hun gemeenschappelijke oorsprong, de gedeelde geschiedenis, verwante tradities, verhalen en rituelen. Museumpark Orientalis richt zich op de grote vragen van dit moment, prikkelt en inspireert. Jong en oud genieten hier van de natuur, unieke architectuur en van gastvrije restaurants. In Museumpark Orientalis gaan recreatie en educatie hand in hand.

 

Museumpark Orientalis is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Museumpark Orientalis, Profetenlaan 2 in Heilig Landstichting. Tel. 024 – 382 31 10 www.museumparkorientalis.nl

Nationaal Bevrijdingsmuseum

In het museum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de Bevrijding en zie je de wederopbouw van Nederland en Europa. Door middel van geuren, interactieve presentaties, diorama’s, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze verbeeld. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten.

Adres: Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek tel (+31) 024-3974404 http://www.bevrijdingsmuseum.nl

 

Burgers' Zoo

Burgers' Zoo is een nieuw type dierenpark van 45 hectare. In Burgers' Bush, een overdekt tropisch regenwoud van anderhalve hectare, leven honderden dieren vrij temidden van duizenden tropische planten. Burgers' Desert is een rotswoestijn met reusachtige cactussen en bijzondere woestijndieren. In Burgers' Ocean maakt de bezoeker een droge “duik” in de tropische zeeën van Zuid Oost Azië, waar koralen, kleurrijke koraalvissen, haaien en roggen leven. Burgers' Safari biedt een Oostafrikaanse savanne met kuddes zebra's, giraffen, antilopen en neushoorns, maar ook met leeuwen en jachtluipaarden.

 

Burgers' Zoo is dagelijks geopend. In het zomerseizoen van 09.00 tot 19.00 uur en in het winterseizoen van 09.00 tot 17.00 uur. Burgers' Zoo, Antoon van Hooffplein 1 in Arnhem Tel. 026 – 442 45 34 www.burgerszoo.nl

Velorama

Het Nationaal Fietsmuseum Velorama herbergt een collectie van zo’n tweehonderdvijftig verschillende fietsen. Van de allereerste loopfiets tot de aërodynamische ligfiets. Velorama biedt haar bezoekers ook nog een kostbare verzameling accecoires, zoals kaarslantaarns, belastingplaatjes en emaillen reclameborden. Geen enkel onderdeel van de ontwikkwling van de fiets is overgeslagen. Velorama is gevestigd in een historisch pand waarin ook een deel van de oude Stratenmakerstoren is te zien.

 

Velorama is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, zon- en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur. Velorama, Walkade 107 in Nijmegen Tel. 024 – 322 58 51 www.velorama.nl

Natuurmuseum

Het Natuurmuseum Nijmegen is een regiomuseum en brengt met permanente tentoonstellingen ‘Het Rijk te Kijk’ de geologische geschiedenis van het landschap in en om Nijmegen in beeld. Daarnaast wil het museum door middel van de natuur bij een groot publiek aanwakkeren.

 

Het natuurmuseum is van maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op Zaterdag is het museum gesloten. Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodstraat 121 in Nijmegen. Tel. 024 – 329 70 70 www.natuurmuseum.nl

Amusementspark Tivoli

Amusementspark Tivoli is ’t leukste pretpark voor kids vanaf 2 jaar in Berg en Dal (bij Nijmegen) en heeft meer dan 25 super leuke attracties waar kinderen niet op uitgekeken raken! Het park is veilig, kindvriendelijk, overzichtelijk én betaalbaar zonder al te lange wachttijden! Kom en geniet van o.a. de achtbaan, botsboten, luchtkussen, zweefmolen, trampolines, botsauto's, draaimolen, treintjes, buggy's, binnenspeeltuin en nog veel meer… 

Voor actuele openingstijden, entreeprijzen, seizoenkaarten, kinderfeestjes en schoolreisjes  bekijk www.parktivoli.nl T. 024-6844444

 

Stratenmakerstoren

De stratenmakerstoren is een unieke vestigingstoren aan de Waalkadde uit het begin van de zestiende eeuw. In onderstaande gangen stonden kanonnen opgesteld om de nabije stadspoort ‘De Veerpoort” te verrdedigen. De bezoekers kunnen er genieten van wisselende, cultuurhistorische exposities waarin heden en verleden op uitdagende wijze met elkaar in verband worden gebracht. Daarnaast kan iedereen er een kijkje nemen in de archeoloische keuken en zien hoe tal van historische bodemvondsten worden geïnventariseerd en gerestaureerd.

 

De Stratenmakerstoren is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De Stratenmakerstoren, Waalkade 83-84 in Nijmegen Tel. 024 – 323 86 90 www.stratenmakerstoren.nl